Peste trei sute de artiști vin la Sibiu la Festivalul Medieval ”Cetăți Transilvane”

Cea de a nouăsprezecea ediție a Festivalului Medieval Sibiu 2019 – Blestemul Vrăjitoarei,  oferă trei zile de evenimente și spectacole, care mai de care mai atractive. Turnirurile medievale, atelierele creative și concerte tematice, transformă Centrul Istoric al Orașului într-o mica urbe medievală. Festivalul începe vineri, 23 august, ora 9:30 și se încheie duminică, 25 august la ora 22:30, atunci când blestemul vrăjitoarei va fi ridicat.

PROGRAM FESTIVAL MEDIEVAL ‘’ BLESTEMUL VRĂJITOAREI’’

Festivalul va debuta vineri, 23 august, în Piața Mare din Sibiu cu Iarmarocul Medieval, de  la ora 9:30 până la orele 23.00. Taberele medievale ale iaramrocului își vor expune lucrările în toate cele trei zile, iar sâmbătă 24 august și duminică 25 august, acesta va începe cu orele 10:00 și se va închide în jurul orelor 23:00.

Pe parcursul întregului festival, zilnic de la ora 11:00 vor avea loc, în Piața Mare următoarele evenimente :

Asserculis vine la Festivalul Medieval Cetăți Transilvane de la Sibiu

Reciclare creativă – Cavaleri, Prințese și Mini-catapulte, până la ora 13.00, Jocuri cu specific medieval, până la ora 14.00, Tir cu Arcul – micii arcași din cetate se întrec la concursuri cu premii. Începând cu orele 13.00 până la orele 19.00, vor avea loc atelierul de pictură – Săbii  (13:00-14:00; 14:00-16:30) , atelierul de confecționat coronițe pentru regi și regine (15:00-16:00) , jocuri cu specific medieval (15:00-19:00) , Jocul medieval – Turnul Cavalerilor (15:00) , ateliere confecționat păpuși de mână: Unicorni, Cavaleri și Domnițe (16:00-17:00) , Reciclare creativă – Cavaleri, Prințese și Mini-catapulte (17:00-18:00), Tir cu Arcul – micii arcași din cetate se întrec la concursuri cu premii (17:00-19:00 ), Joc medieval – Turnul cavalerilor (17:00), Origami: Castele si Dragoni (18:00-19:00), Joc medieval – Turnul cavalerilor (19:00)

Alandala vor fi doar una dintre atracțiile pentru copii la Festivalul Cetăți Medievale de la Sibiu

Zi de vineri plină de evenimente

Prima zi de festival, cea de vineri 23 august, va aduce în fața celor care ajung în Piața Mare, animații și tehnici de luptă – tabere medievale, expoziții de costume, arme, armuri și piese de artilerie specifice perioadei medievale si expoziții de armament ofensiv și defensiv corespunzător secolelor IX – XII. De asemenea veți găsi aici numeroase ateliere pentru copii și adulți , cu pistă de inițiere în circ, jonglerie și echilibru. Un atelier de creație pentru copii este prezentat și de cei de la Teatrul Gong Sibiu, iar un altul de teatru interactiv pentru copii este făcut de cei de la Hocus Pocus Sibiu. În zona centrală, pe pietonala de pe Nicolae Bălcescu, vă veți întâlni și cu statuile Vivante interactive de la Teatru Vostru.

Începând cu ora 20 45 va avea loc PARADA FESTIVALULUI  unde vor defila toate personajele magice afectate de blestemul vrăjitoarei Despina. Cei blestemați vor porni din Parcul Cetății și vor străbate Bulevardul Coposu – Piața Unirii – Pietonala Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Ziua se va încheia cu recitalul medieval al celor de la Hoolloenek Hungarica de la ora 21.00 și cu un spectacol de teatru pirotehnic Balada Zmeului – Ordinul Solomonarior.

Demonstrații de tăiat cu spada și lupte demostrative în ziua a II-a

Ziua de 24 august aduce începând cu orele 11:00, un atelier de  creație pentru copii de la Teatrul Gong. Tot de la aceeiași oră sunteți invitați și la ateliere creative de lucru în piele și cupru corespunzătoare perioadei medievale făcute de către Paladinii de Terra Medies. Mai apoi puteți asista la dansuri medievale puse în scenă de către Straja Cetății Sucevei. Terra Ultrasilvana, vă invită să participați interactiv la câteva demonstrații de tir cu arcul tradițional.

Peregrinii ne încântă cu un concert și animație stradală pe pietonala de pe Nicolae Bălcescu, iar în Piața Mare se întâmplă un spectacol de teatru pentru copii ”ALADDIN” de la Teatru Strada. Un alt moment interesant se petrece la atelierul de scriere medievală  al Cavalerilor Cetății Roșii. Tot ei desfășoară și un atelier de manufactura medievală. Printre momentele importante ale zilei se numără cu siguranță și demonstrațiile de tăiat cu spada  ale celor de la Anacronism.

Viața medievală a oamenilor din 1519 va fi experimentată de către oamenii prezentului prin antrenamente și demonstrații de luptă medievală cu Terra Ultrasilvana,  la atelierele pentru  copii și adulți de la Alandala Circus, precum și la workshop-ul despre muzica, arta, cultura si civilizația Evului Mediu prezentat de trupa Nomen Est Omen.

Ziua de sâmbătă ne aduce și povești despre Evul Mediu, farse medievale, scurte lupte demonstrative cu diferite categorii de arme. Paladinii De Terra Medies, vor pregăti cei mai curajoși cavaleri pentru a înfrunta blestemul Despinei. Cea de a doua zi a festivalului se va încheia cu spectacole de teatru medieval, ”Pactul regelui” al celor de la Asociația Culturală „Asserculis’’ și Cavalerii Coroanei  – Teatru Strada. ”Desigur seara vă invităm să ne fiți alături la concertele medievale ale celor de la Nomen est Omen, Holloenek Hungarica, Truverii și Cimpoierii din Transilvania”, spun organizatorii evenimentului.

Spectacole în premieră în cea de a treia zi

Duminică  este ziua care aduce ruperea blestemului Despinei și îi duce pe locuitorii anului 1519 înapoi în trecut. Ziua a treia de festival oferă bucurie, amuzament și ultimele repetiții pentru a înfrunta vrăjtoarea. Vor avea loc începând cu orele 11.00 : Atelier de creație pentru copii – Teatru Gong Sibiu, Ateliere creative de lucru în piele și cupru corespunzătoare perioadei medievale– Paladinii de Terra Medies, Atelier de scriere medievală  – Cavalerii Cetății Roșii, Demonstrații de tir cu arcul tradițional (interactiv cu publicul) – Grupul de Reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, : Atelier  interactiv cu publicul de prezentare a armelor și a tehnicii de luptă – Grup de Reconstituire medievală Straja Cetății Sucevei.

Tot duminică avem parte de TRIXI SHOW – spectacol commedia dell arte – Teatru Aureliu Manea Turda și de Hoțul neprins – spectacol de teatru –  Asociația Culturală „Asserculis’’. Asemenea zilei de sămbătă se vor regăsi și Demonstrații de tăiat cu spada – Anacronism, Scurte lupte demonstrative cu diferite categorii de arme – Paladinii De Terra sau Antrenemente și demonstrații de luptă medievală – Grupul de Reconstituire istorică Terra Ultrasilvana. Vor concerta Cimpoierii din Transilvania și Holloenek Hungarica.

Odată dezlegat Blestemul Vrăjitoarei, PRIMANOCTA vor susține un concert medieval inedit la finalul Festivalului Medieval Cetăți Transilvane Sibiu 2019.

Belgienii de la Prima Nocta, concert în premieră

Festivalul Medieval – Blestemul Vrăjitoarei se va termina alaturi de  apariția în premieră a celor de la PRIMANOCTA care vor susține un concert medieval inedit. După trei zile de aventuri și pregătiri intense alături de oamenii prezentului, locuitorii Sibiului din anul 1519 se vor întoarce unde le este locul, iar dezlegarea definitivă a blestemului va fi marcată de spectacoul pirotehnic al celor de la Crispus – The Art of Fire.

Informații complete despre programul  oficial al festivalului, găsiți pe www.fmct.ro și pe pagina de Facebook Festivalul ajuns la a nouăsprezecea ediție este organizat de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu. Eveniment răcorit de Bergenbier. Partener de eveniment: Zacaria.

Mâine începe la Sibiu sărbătoarea medievală a burgului: Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”

FMCT-Sibiu3
Obscurus Orbis (Letonia), Ambient Folklore (Bulgaria), Szelkakas Company (Ungaria), Zrenjaninski Kamerni Orkestra (Serbia), Novosadski Kamerni Hor (Serbia) și invitații din România: Cimpoierii din Transilvania, Nomen est Omen, Cispus The Art of Fire, Djembe România, Anacronism, Argotica, Paladinii de Terra Medies, Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana, Nosa, Asociația Bistrița Medievală, Medieval Art, Noua Acropolă, Asociația „Casa Calfelor”, Grupul Axel, Teatrul Strada, Compania de Teatru Interactiv, Metaphoric, Arca lui Anca, Asociația Culturala BIS, Club Echitație Transylvania, Grupul Saltarello sunt artiștii care vor aduce, în Piața Mare, sute pe personaje și povești ale Evului Mediu, în cadrul celei de-a XVII-a ediții a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu. Timp de trei zile, de mâine, 25 august 2017, și până duminică, 27 august 2017, sibienii și turiștii prezenți la Sibiu, în aceste zile, se pot bucura de concerte de muzică medievală, spectacole de teatru și animație stradală, demonstrații de lupte medievale, spectacole pirotehnice, spectacole de dansuri medievale.
3_ok
Parada festivalului, rock medieval și spectacol pirotehnic în deschiderea festivalului
Mâine seară, la ora 21:00, cei două sute de artiști invitați la festival vor da startul ediției a XVII-a a festivalului, cu tradiționala paradă de deschidere. Punctul de întâlnire cu publicul pentru parada din acest an a festivalului va fi Strada Cetății – Turnul Dulgherilor, parada urmând ulterior un traseu prin Parcul Cetății – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare. Programul primei seri a festivalului va continua cu un concert de rock medieval al formației Obscurus Orbis din Letonia, care în acest an serbează zece ani de activitate pe scena muzicii medievale în Europa și se va încheia cu un spectacol pirotehnic al trupei Crispus The Art of Fire, spectacol ce va avea loc în zona fântânii arteziene din Piața Mare.
FMCT-Sibiu7
Istoricul Răzvan Pop invită publicul la două tururi ghidate ale burgului
Istoricul sibian Răzvan Pop va fi și în acest an prezent la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu. După succesul de anul trecut, când foarte mulți sibieni și turiști au participat la aceste evenimente, Răzvan Pop va susține și în acest an două tururi ghidate ale burgului medieval. Ambele tururi ghidate vor avea loc de la ora 10:00 dimineața, în zilele de sâmbătă, 26 august 2017, respectiv duminică, 27 august 2017. Punctul de întâlnire cu publicul pentru aceste două evenimente va fi curtea Bisericii Evanghelice, iar traseul fiecărui tur ghidat va parcurge următoarele obiective din centrul istoric al Sibiului: Piața Huet – Piața Mică – Piața Mare – Piața Schiller – Strada Cetății. Tot sâmbătă, dar de la ora 14:00 de această dată, Răzvan Pop va susține o conferință inedită la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu, (Casa Hermes), sala studio, în cadrul căreia vor fi prezentate și explicate fotografii rare din arhiva orașului.
FMCT-Sibiu5
123 de evenimente și 6 elemente de decor în Piața Mare și Turnul Sfatului, în cele trei zile de festival
Programul ediției din acest an este unul bogat, care oferă publicului nu mai puțin de 123 de spectacole diferite, în cele trei zile de festival, pentru toate categoriile de public, de la spectacole de teatru pentru copii, la ateliere interactive, demonstrații de luptă, expoziții de arme și armuri, concerte de muzică medievală, animații stradale, conferințe, prelegeri filosofice, tururi ghidate, spectacole pirotehnice sau demonstrații de măiestrie a meșteșugurilor tradiționale. Atmosfera de Ev Mediu va fi completată în Piața Mare de cele patru elemente principale de decor : scena de asediu cu berbec, sala tronului, încăperea medievală și castelul medieval, al cincilea element de decor poate fi vizitat în Turnul Sfatului, unde, la etajul 2, este reprodusă o scenă de execuție cu călău. Tot în Turnul Sfatului, publicul poate vedea o machetă ce reproduce o scenă de asediu a cetății. Informații complete despre programul acestei ediții a evenimentului, aici.
FMCT-Sibiu6

Sute de povești și personaje vor invada străzile Sibiului la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane”

Vineri, 25 august 2017, începe la Sibiu cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Medieval „Cetăți Transilvane”, ultimul mare eveniment al verii din Sibiu, ce va aduce, în Piața Mare, sute de personaje de Ev Mediu: cavaleri, domnițe, bufoni, trubaduri și menestreli. Timp de trei zile, de vineri, 25 august, și până duminică, 27 august 2017, peste două sute de artiști din România, Ungaria, Bulgaria, Serbia și Letonia, alături de negustori și breslași din toată țara, vor transforma Piața Mare într-un veritabil tablou de Ev Mediu. Nu vor lipsi din program defilările cu cai, spectacolele pirotehnice, atelierele meșteșugărești ale Calfelor Călătoare, conferințele de medievistică, concertele de muzică medievală și spectacolele de teatru, dar nici spectacolele pentru copii.
Festivalul Medieval Cetati Transilvane Sibiu 2017 (4)

Turnul Dulgherilor, punctul de start al paradei de deschidere a festivalului
În acest an parada de deschidere a festivalului va lua startul de pe Strada Cetății, Turnul Dulgherilor, vineri, 25 august 2017, de la ora 21:00, și va continua pe traseul Parcul Cetății (Aleea Celebrităților) – Bulevardul Nicolae Bălcescu – Piața Mare. În paradă vor defila alături de toți artiștii invitați la festival și patru cai de rasă, aduși la Sibiu de Clubul de Echitație Transylvania. Seara de vineri va continua cu un concert foarte antrenant al trupei Obscurus Orbis din Letonia, începând cu ora 21:45 și se va încheia pe fântâna arteziană din Piața Mare cu un spectacol pirotehnic al legendarilor, deja, sibieni de la Crispus, începând cu ora 22:30.

ClubEchitatieTransylvania2

De la mit la realitate, de la Ordinul Dragonilor la Don Quijote, poveștile Evului Mediu spuse în cadrul a zece conferințe în programul festivalului
Zeno Pinter (istoric), Răzvan Pop (istoric), Liliana Bratu (inginer), Alexandru Păunescu (medic), Monica Varga (filolog), Laurențiu Lancea (inginer IT), Carmen Chifiriuc (profesor universitar), Florinela Anca Vasilescu (istoric antropolog) vor susține anul acesta nu mai puțin de zece conferințe la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” Sibiu, cu teme dintre cele mai diverse, menite să ofere publicului o imagine de ansamblu asupra istoriei Evului Mediu. Conferințele vor avea loc la Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu, (Casa Hermes), Piața Mică, nr. 11 – sala studio, în fiecare zi de festival.

web-slide3_FMCT2017

Opt spectacole de teatru și șapte ateliere în „Festivalul celor mici”
O secțiune distinctă în ultimii ani în programul festivalului o reprezintă programul de spectacole și activități pentru copii, intitulat generic „Festivalul celor mici”. Anul acesta, copiii vor avea parte la Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” de șapte ateliere interactive (herladică, pictură, muzică și teatru, picioroange, poiuri și jonglerii, basoreliefuri, confecționare brățări și păpuși textile), dar și de opt spectacole de teatru de păpuși, susținute fie de artiști independenți, fie de companii de teatru din țară: Noua Acropolă Timișoara, Teatrul Strada Brașov, Compania de Teatru Interactiv București. Atelierele vor avea loc în fiecare zi de festival, în Piața Mare, iar spectacolele sunt programate în zilele de sâmbătă și duminică, 26 și 27 august 2017, pe scena din castelul medieval amplasat în Piața Mare. Programul complet al atelierelor și spectacolelor de teatru pentru copii este publicat pe siteul oficial al festivalului www.fmct.ro .Tot pentru copii, distracția, în cele trei zile de festival, va fi completată de compania Szelkakas din Ungaria, care va aduce la Sibiu, pentru prima dată în programul unui festival medieval din România, patru carusele tradiționale din lemn, cu coșuri din nuiele.

fmct_2015_web_Paladini

Trei companii de reconstituire istorică vor fi prezente în Piața Mare
Ordinul Cavalerilor Anacroniști, Paladinii de Terra Medies și Compania Terra Ultrasilvana își vor instala, vineri, taberele medievale în Piața Mare din Sibiu și pe toată perioada festivalului vor prezenta publicului demonstrații de lupte medievale, expoziții de arme și armuri, spectacole de animație stradală, spectacole de teatru după scenarii istorice, spectacole de dansuri medievale, jocuri interactive cu copiii etc. Taberele medievale vor fi instalate în Piața Mare, în zona din fața Casei Albastre.

web-slide6_FMCT2017

Crispus the Art of Fire și Djembe România, în închiderea festivalului, duminică, 27 august 2017
Festivalul se va încheia duminică, 27 august 2017, la ora 22:25, cu spectacolul pirotehnic impresionant al trupei Crispus din Sibiu, pe muzica LIVE interpretată de Djembe România. Informații complete despre programul acestei ediții a evenimentului sunt publicate pe siteul oficial al festivalului www.fmct.ro. Gazdele evenimentului din acest an vor fi actorii Emoke Boldizsar, Bogdan Sărătean și coregrafa neozeelandeză, balerină a Teatrului de Balet Sibiu, Aleisha Gardner care vor prezenta momentele din festival în limbile română, engleză și germană. Festivalul este organizat de șaptesprezece ani la Sibiu de către Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cu sprijinul partenerilor Hotel Ibis, Pardon Cafe, IVB Media, Ost Cultural Events, Complexul Național Muzeal Astra Sibiu, Take a Smile Photobooth și a partenerilor media Magic FM, Capital Cultural, Profil Cultural, Zile și Nopți, Hermannstädter Zeitung, Sibiu 100%, Ora de Sibiu, Știri de Sibiu, cemerita.ro, Turnul Sfatului, PRO TV.

Tabere medievale şi ateliere meşteşugăreşti în fiecare zi de festival


Pe parcursul celor trei zile de festival, în Piaţa Mare îşi vor instala taberele medievale Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria), aflaţi anul acesta pentru a doua oară la Sibiu, Compania Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc), pentru prima dată în programul festivalului medieval sibian şi ordinul cavaleresc Anacronism Sibiu, ordin care s-a remarcat încă de la început prin atenţia deosebită acordată detaliilor, costumelor şi prezenţei scenice. Toate cele trei companii vor prezenta în taberele medievale demonstraţii de lupte cavalereşti, spectacole de animaţie stradală, spectacole de dans medieval, prezentări de arme şi armuri medievale.
Calfele Călătoare vor fi de asemenea prezente la Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane“ Sibiu, cu un număr de trei ateliere meşteşugăreşti, ce vor avea loc în Piaţa Mare: atelierul meşterului fierar, atelierul meşterului dulgher şi atelierul meşterului pietrar. Publicul va putea descoperi tehnici vechi de prelucrare a fierului, pietrei, lemnului.

Festivalul Medieval “Cetăţi Transilvane” Sibiu, tradiţie de paisprezece ani la Sibiu.

p1
Carros de Foc (Spania), una dintre cele mai cunoscute companii de teatru stradal din Europa, Obscurus Orbis (Letonia), Drachenmond (Germania), Novosadski Kamerni Hor (Serbia), Compania de Reconstituiri Istorice Chigot (Bulgaria), Asociaţia Casa Calfelor”, alături de numeroşi artişti şi ordine cavalereşti din Sibiu şi din România participă în acest an la cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu. Evenimentul va avea loc în acest an în perioada 29 – 31 august 2014 şi timp de trei zile, Centrul Istoric va fi animat de sute de personaje de Ev Mediu şi zeci de spectacole de muzică medievală, dans şi teatru medieval, lupte cavalereşti şi spectacole pirotehnice. Ediţia din acest an a festivalului va fi transmisă live pe livestream.com – Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane” Sibiu fiind primul festival din Sibiu transmis LIVE pe internet.  “Bucuroşi de oaspeţi” este motto- ul sub care se va desfăşura ediţia din acest an a festivalului.

Parada festivalului cheamă sibienii în Parcul Cetăţii

Festivalul va începe vineri, 29 august 2014 cu tradiţionala paradă de deschidere, la care participă toţi artiştii invitaţi anul acesta la Sibiu. Alături de aceştia sunt aşteptaţi să se alăture în paradă toţi sibienii care iubesc artele medievale. Parada festivalului va lua startul de la ora 21:00, din Parcul Cetăţii -Turnul Dulgherilor, urmând traseul Parcul Cetăţii – Bulverdul Nicolae Bălcescu – Piaţa Mare. Evenimentul va fi prezentat şi în acest an de tinerii actori sibieni Andrada Grosu şi Bogdan Sărătean.

Festivalul celor mici – program special pe parcursul dimineţii, pentru copii

f1

O secţiune specială din programul Festivalului Medieval „Cetăţi Transilvane“ Sibiu este dedicată copiilor. Pentru aceştia, pe parcursul dimineţii, în zilele de sâmbătă, 30 august şi duminică, 31 august sunt prezentate spectacole de teatru sau dans special create pentru copii. Este vorba despre spectacolul de dans „Dumbrava veseliei“, spectacol cu şi pentru copii şi spectacolele de teatru profesionist, susţinute de Compania de Teatru Interactiv Bucureşti, „Scăpărătoarea“ şi „Groaznicele peripeţii ale lui Dovlecel“. Un program interactiv pentru copii, în care aceştia sunt invitaţi să descopere semnele heraldice şi mişcări de dans medieval, va fi susţinut şi de compania de reconstituri istorice Arrany Griff Rend (Odorheiu Secuiesc).

Evul mediu şi poveştile lui urbane. Nouă conferinţe în programul festivalului.

m1

Programul festivalului este completat şi în acest an, pentru publicul pasionat de istoria Evului Mediu, de o serie de trei conferinţe de medievistică, susţinute de Profesor Universitar Doctor Zeno Pinter. „Poveşti urbane ale Evului Mediu“, Războinicii Evului Mediu. Cavaleri. Fortificaţii. Conflicte“ şi „Viaţa de zi cu zi în Sibiul Medieval. Alimentaţie. Educaţie. Credinţă. Bresle şi vecinătăţi“ sunt cele trei teme generale ce vor fi abordate în acest an în cadrul conferinţelor. Florinela Anca Vasilescu prezintă de asemenea în cele trei zile de festival trei conferinţe cu atelier: „Formula tainică a descântecului sau Cum se creează un cântec de leac“, „Arhitectura Tarotului – corespondenţa între semnele arcanelor şi principiile alchimiei“, „Poveşti despre remedii din reţetarele medievale“. Toate conferinţele vor avea loc la Casa Hermes, Sala Studio, Piaţa Mică, nr. 11.